Palestin Isu Ummah

Air yang berkeladak, kalau dikocak pasti terlihat keruhnya. Peristiwa Trump-Baitul Maqdis adalah titik untuk umat Islam nampak, sedar dan faham akan realiti sekarang. Isu ini bukan isu bermusim. Isu ini bukan isu Palestin sahaja, tetapi ini adalah isu maruah umat Islam dan jati diri yang lupa akan tanah suci Al Quds.

IMG-20171212-WA0001

 

Marilah kita rapatkan saf. Jaga solat. Ikutlah Al-Quran dan sunnah. Perbanyakkan amalan dan berdoa. Kurangkan hiburan. Fahamilah kepentingan mengapa kita perlu peduli. Banyakkan membaca. Jangan perkecilkan usaha orang lain dalam isu ini. Tanya, apa usaha kita selain mainan kata-kata sahaja. Insyaa Allah kemenangan milik Islam walau berjuta-juta saudara kita terkorban, sama ada syahid atau tidak, itu urusan Allah kerana DIA Maha Mengetahui niat setiap hamba-hambaNya.

IMG-20171212-WA0000

 

Dan janji Allah itu pasti, keluarnya Dajjal adalah apabila ummah dalam kegelapan, lemah, sebelum tibanya hari kebangkitan. Sematkan Al Kahfi dalam hati. Moga kita terlindung daripada fitnah Dajjal dan pengakhiran hidup dalam syahadah.

Hasbunallah wa ni’mal wakeel.
“Cukuplah Allah menjadi Penolong bagi kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung”.

Thiya Anissa Ramlan
Pengarah Program,
Minggu Kesedaran Ummah 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *