Nota untuk adik-adik bakal pelajar UniKL RCMP

 

 

Alhamdulillah dan tahniah kepada adik-adik yang bakal menjadi pelajar baru UniKL RCMP sama ada dalam kursus perubatan , farmasi, kejururawatan , radiografi dan juga fisioterapi. Kami ahli PEMBINA RCMP berbesar hati untuk menyambut kedatangan adik –adik pelajar baru sekalian,kecil tapak tangan nyiru kami tadahkan.

 

Untuk pengetahuan adik-adik sekalian , kami ingin memberikan sedikit catatan buat adik-adik  sebelum menjejakkan kaki semasa hari pendaftaran yang bakal tiba pada 1 Julai untuk pelajar MBBS dan 14 Julai untuk pelajar-pelajar diploma.

 

Tanamkan niat dan impian untuk kecemerlangan ummat

Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. …-HR: Bukhari dan Muslim ”

 

Sebelum melangkah ke alam universiti yang penuh mencabar ini, seharusnya adik-adik memperkemaskan semula niat masing-masing agar iainya kerana Allah supaya setiap usaha akan dikira ibadah disisi Allah. Insyallah dengan izin allah kecemerlangan adik-adik nanti adalah kecemerlangan untuk ummat juga.

 

Persediaan Minda (Mind Set)

 

Selain itu juga persediaan minda juga adalah perlu kerana belajar di alam universiti berbeza dengan cara belajar semasa di kolej matrikulasi dan sekolah menengah. Persediaan minda untuk menerima segala kekurangan dan perubahan persekitaran akan mempercepatkan lagi proses penerimaan adik-adik terhadap apa yang akan diperoleh di RCMP nanti. Gambarkan segala keperluan yang diperlukan untuk menjadi seorang doktor, juru X-ray, ahli farmasi , ahli fisioterapi dan jururawat. Bermulalah dari hari ini.

 

Bak kata Stephen Cobey,

 Begin with the End in Mind

 

Jika kita mahu menjadi seorang doctor kita juga harus berfikir sebagai seorang bakal doktor.

 

Rumah sewa dan keperluan harian

Rumah sewa merupakan satu-satunya pilihan kepada pelajar MBBS yang bakal belajar di UniKL RCMP. Bagi bakal pelajar yang belum mendapatkan rumah sewa, bolehlah melakukannya sebelum hari pendaftaran bermula. Kami di sini sedia membantu adik-adik sekalian untuk mencari rumah sewa yang sesuai dan berdekatan dengan kampus. (Sila rujuk contact person di pembinarcmp.net)

 

Tips mencari rumah sewa.

 1. Berdekatan dengan kampus : boleh berjalan kaki ke kampus
 2. Persekitaran rumah sewa selamat diduduki ( Selamat dari ancaman pecah rumah)
 3. Pastikan anda meninjau rumah sewa sebelum memasukinya pada hari pendaftran kerana ditakuti ada kerosakan alatan rumah sewa
 4. Menyediakan perabot siap
 5. Teliti sebarang kemungkinan sebelum menandatangani dokumen perjanjian sewa rumah atau bilik. Tanya kepada senior-senior berpengalaman sebelum membuat keputusan.
 6. Memilih ahli rumah yang boleh bekerjasama untuk hidup serumah

 

Hidup di rumah sewa mungkin sesuatu yang baru kepada adik-adik yang bakal datang ke sini kerana soal makanan dan keperluan rumah adalah urusan masing-masing. Oleh itu untuk memudahkan persiapan, adik-adik perlulah membuat senarai semak (check list) sebelum hari pendaftaran. Selain itu juga membuat ‘bajet’ harian semasa menunggu kelulusan biasiswa dan pinjaman dari mana-mana institusi supaya belanjawan terurus dan mengelakkan sikap boros. Untuk meningkatkan lagi kadar penjimatan, masak merupakan solusi yang popular=).

 

Hidup di rumah sewa sebenarnya berbeza dengan tinggal di asrama kerana tiada siapa yang memantau soal disiplin dan kekemasan rumah.Oleh itu adalah keperluan setiap ahli rumah bersedia mewujudkan sistem dalam rumah seperti jadual kemas rumah, basuh tandas, buang sampah dan sebagainya agar tidak berlaku salah faham diantara ahli rumah. Jika boleh solatlah secara berjemaah didalam rumah untuk mengeratkan lagi ukhwah dan persefahaman.

 

 

Senarai buku

Mungkin ada adik-adik yang tertanya buku apa yang hendak dibeli untuk memulakan sesi pelajaran. Nasihat kami disini adalah dapatkan nasihat lecturer dan senior-senior yang berpengalaman dan bertanggungjawab mengenai persoalan ini. Perkara ini penting kerana ia dapat mengelakkan adik-adik membeli buku yang agak sama isi kandungannya. Untuk pengetahuan adik-adik sekalian,’lecture note’ juga disediakan oleh kebanyakan pensyarah di sini. Namun ianya perlu ditambah lagi dengan bahan bacaan luar seperti buku teks dan juga internet.

 

Kelab dan persatuan

Selain daripada aktiviti akademik, RCMP juga diwarnai dengan aktiviti kelab dan persatuan. Dengan berpersatuan, adik-adik akan mendapat ‘nilai tambah’ sebagai seorang mahasiswa. Dalam kelab dan persatuan ,karakter-karekter yang unggul dapat digilap dan potensi baru dapat dicungkil. Kami , kelab PEMBINA RCMP juga menyediakan pelbagai program dan aktiviti menarik yang merangkumi aspek akademik , rohani,sahsiah, fizikal dan sosial. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut boleh layari website kami untuk mendapat ‘update’ terbaru aktiviti dari pembina rcmp. Ayuh jadi ahli pembina bersama kami =)

 

Penutup.

Nota-nota di atas hanyalah nasihat yang diharapkan dapat membantu adik-adik sekalian sebelum menjejakkan kaki di bumi RCMP. Jika masih ada lagi persoalan, jangan malu-malu dan segan untuk bertanya kepada kami PEMBINA RCMP. Insyallah kami akan salurkan maklumat yang tepat dan sahih. Sebelum berakhir, kami mengharapkan ianya memulakan perkenalan kami PEMBINA RCMP dengan adik-adik sekalian.Semoga berjumpa pada 1 Julai dan 14 Julai nanti. Ayuh ‘Mumtaz untuk ummah’!

 

Disediakan Oleh :

Muhamad Naqib Bin Shariff

Presiden PEMBINA RCMP

 

19 Replies to “Nota untuk adik-adik bakal pelajar UniKL RCMP”

 1. 1)utk diploma radiografi nnti di asrama lelaki satu bilik berapa orang?
  2)asrama yang disediakan dkt tak dgn pondok telefon,kedai mkn,masjid?
  3)ada wifi tak kat asrama & kolej unikl RCMP?

  1. Tentang asrama lelaki:
   Asrama lelaki di Keledang Emas. Pelajar diploma wajib menetap di asrama untuk semester 1. Satu bilik 4/2 org (bergantung kepada saiz bilik.) Pondok telefon tak ada. ada pn dlm jarak 3.5km. kedai makan dalam jarak 2km. Masjid dalam jarak 1.5km(15 minit berjalan kaki.) Tiada servis wifi di rumah.

   Tentang asrama perempuan:
   Asrama perempuan di Seri murni. Satu bilik 4/2 org. Pondok telefon ada di dalam asrama.Ada cafeteria tapi beroperasi pada hari bekerja, dari jam 6.00pagi hingga 10mlm.Kedai makan luar pn ada. betul2 di dpan asrama. Masjid 1.2km, 15 min masa brjalan kaki. Servis wifi tak ada.

   *Pelajar semester 1 tidak boleh membawa kenderaan sendiri ke asrama.
   *Mesin basuh percuma digunakan untuk asrama lelaki tetapi bilangannya terhad. Asrama perempuan pula ada beberapa mesin basuh tetapi perlu membayar dengan syiling.

   Jzzk atas pertanyaan.

 2. 1) utk diploma radiografi asrama yg disediakan satu bilik brape org?
  2) kat asrama & kolej rcmp ada line wifi tak?
  3) asrama dkt tak dgn masjid and kedai mkn?

  1. Tentang asrama lelaki:
   Asrama lelaki di Keledang Emas. Pelajar diploma wajib menetap di asrama untuk semester 1. Satu bilik 4/2 org (bergantung kepada saiz bilik.) Pondok telefon tak ada. ada pn dlm jarak 3.5km. kedai makan dalam jarak 2km. Masjid dalam jarak 1.5km(15 minit berjalan kaki.) Tiada servis wifi di rumah.

   Tentang asrama perempuan:
   Asrama perempuan di Seri murni. Satu bilik 4/2 org. Pondok telefon ada di dalam asrama.Ada cafeteria tapi beroperasi pada hari bekerja, dari jam 6.00pagi hingga 10mlm.Kedai makan luar pn ada. betul2 di dpan asrama. Masjid 1.2km, 15 min masa brjalan kaki. Servis wifi tak ada.

   *Pelajar semester 1 tidak boleh membawa kenderaan sendiri ke asrama.
   *Mesin basuh percuma digunakan untuk asrama lelaki tetapi bilangannya terhad. Asrama perempuan pula ada beberapa mesin basuh tetapi perlu membayar dengan syiling.

   Jzzk atas pertanyaan.

  1. Asrama seri murni terletak berhampiran silibin.. Bas disediakan sekali untuk pergi dan sekali untuk balik.. Agak jauh juga dari tempat belajar..

  1. Student nurse akan pakai baju nursing.. Tapi sebelum dapat baju tu, pihak uni akan beritahu tentang pemakaian yang mesti digunakan.. (p/s: registration 14 ni pakai baju smart pun dah ok..;) )

 3. salam..nk tny..kalau nrsg..bwh ap? means pt or mara..? n berape je kos utk nrsg..bg yurn keselrhn 3 thn? sewa rumah dekat sana pula macam mane je? mahal x? stndrd rmh sewa brpe? and lepas hbs bljr..biasanya d’twrkn ke hosptl mne shje? maaf la byk tny..

 4. Salam adik..
  Akak ada rumah berdekatan unikl kampus area IGB utk disewakan kpd students. Will be furnished upon request. Boleh akak dptkan maklumat mcm mn nak iklankan rmh sewa ni dlm portal unikl atau lain2 berkaitan.. tq

 5. Nak tanya sikit. Kalau kat unikl rcmp ni kan boleh bawak barang elektronik tak? Kalau nak pakai handphone boleh ke? Ke ada peraturan dia? Mcm contohnya kalau kat uitm, kalau nak pakai handphone boleh tapi kena ada sticker. So kalau kat unikl rcmp mcm mana pulak?

  1. Boleh guna barang elektronik seperti handphone and laptop. Cuma kalau perlu guna wifi kolej, perlu daftar pada unit IT

 6. Assalamualaikum..
  Pljar diploma intake june 2016 nnti.. Klau utk first day.. Trus Stay dkt asrama or kena cari rumah sewa??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *